streda 9. septembra 2015

Rodinné poklady zo sveta muzikantov



      Reštaurovanie starej trúbky
 
        Aj keď sa zaoberám v prvom rade opravami a servisom saxofónov, dostávajú sa ku mne aj rôzne iné hudobné nástroje. Mnohé z nich žiaľ už nemajú vysokú finančnú hodnotu, ale pre majiteľa nevyčísliteľnú morálnu hodnotu. Sú to rodinné pamiatky na otcov, či starých otcov, ktorí už odišli do muzikantského neba. Pre mnohých bola hudba najväčšia záľuba a preto do nej vkladali svoje srdce. Ak niekto takto dokáže vnímať starý nástroj nájdený kdesi v pivnici, či na povale,  nachádza v ňom prítomnosť milovaného otca, či starého otca, a nedokázal by ho vymeniť za žiadne peniaze.  Takýmto rodinným pokladom je aj trúbka, ktorá sa mi dostala na zreštaurovanie.
 
Nálezový stav trúbky




Jej pravdepodobný pôvod je asi z dvadsiatych rokov minulého storočia. Tiež nie je možné zohnať na ňu pôvodné náhradné diely, preto niečo treba vyrobiť, niečo prispôsobiť z pozostatkov iných kusov hudobných nástrojov. Majiteľ sa rozhodol, že mu postačí, ak trúbka bude vsieť na stene a plniť funkciu dekorácie. 








Po vyčistení ultrazvukom sa podarilo rozchodiť mechaniku, naspájkovať odtrhnuté časti, vymeniť pružinky a dorazové korky.


Nasledovalo vyrovnávanie deformovaných častí a žehlenie preliačin na korpuse a zvukovode. 


Po ručnom čistení a leštení trúbka opäť začala nadobúdať svoju pôvodnú podobu a nie len vizuálne. Trúbka je opäť funkčná, mechanika chodí hladko, dá sa dokonca dolaďovať a je použiteľná k reálnemu hraniu. 
Po rekonštrukcii vo funkčnom stave
Finálna podoba nie len vizuálna, ale aj plne funkčná a hrateľná


Ak aj vy máte podobný skvost a chcete si ho zachovať, môžem pomôcť aj vám.

Peter Beniačik

2 komentáre: